Posted on

Rockens historia

Rocken anses vara en av de viktigaste musikgenrerna i modern historia. Genren kom till på tidigt 1950-tal i USA och började sakta men säkert att utvecklas. Genren kom sedan till Storbritannien och Europa under 60-talet där den utvecklades till fler musikstilar. Den tidiga rocken har dock sina rötter i bland annat countrymusik och blues, men även en del folkmusik och elektrisk blues har varit en inspiration till musikstilen.

Det som är centralt i rockmusiken är användandet och förekomsten av elgitarren. En stor del av de klassiska rocklåtarna som finns har ett fantastiskt gitarrsolo. Elektrisk bas och trummor är också två av instrumenten som är vanliga att stöta på inom genren.

Rocken fortsatte att utvecklas och det skapades fler och fler undergenrer, bland annat blues rock, folk rock, glam rock, country rock och fler. De olika genrerna går att beskriva som en blandning mellan två genrer eller som en helt ny. Blues rock är till exempel en mix mellan blues och rock medan glam rock är en ”ny” genre. Från denna genre kom bland annat Ziggy Stardust.

På 70-talet började rockmusiken att influeras av bland annat punk och goth. Creedence Clearwater Revival och Neil Young ligger bland de mer populära artisterna som dök upp på den tiden.

Efter 70-talet har musiken fortsatt att utvecklas en hel del. Några av de största namnen inom rocken är AC/DC, Led Zeppelin, Queen, The Beatles och Aerosmith. Flera av de största artisterna har verkligen lyckats och fortsätter än idag med att både skapa musik och turnera världen runt.