Posted on

Musik för ett lyckat halloweenkalas

Ska du styra upp ett halloweenkalas för dina barn och deras kompisar finns det mycket du kan göra för att kalaset ska bli lyckat. Kusliga dekorationer och halloweendräkter för dina barn liksom något gott, halloweeninspirerat att äta är en bra början. Vill du sedan att kalaset ska bli oförglömligt bör du även satsa på stämningsfull musik och andra ljud. Läs vidare så får du tips på hur.

Musik ger rätt stämning

När du skapar en ruskig stämning inför halloweenfesten där hemma är det lätt att fastna i det visuella, som ljus och dekorationer, och glömma vilken betydelse musik kan ha för att skapa rätt atmosfär. Tänk bara på vad en skräckfilm skulle vara utan sitt soundtrack, eller på hur musikvalet i affärer anses bidra till helhetsupplevelsen för kunderna och stärka företagets varumärke. På samma sätt får rätt musik gästerna i halloweenstämning så fort de kliver innanför tröskeln. Är du riktigt ambitiös kan du börja med att hitta rätt kusliga halloweendräkter till barn och utgå därifrån. Vill ditt barn klä ut sig till vampyr kan du inreda hemmet som ett gammalt slott eller en krypta och välja stämningsfull orgelmusik, flaggor och sjörövarvisor om barnet klär ut sig till pirat och så vidare. Annars finns det mycket passande musik till halloween oavsett vilka halloweendräkter barnen väljer.

Musik för yngre barn

Är halloweenkalaset för yngre barn bör musiken inte vara alltför läskig, utan mest mysryslig. Andrew Gold’s ”Spooky scary skeletons” är ett bra val. På svenska finns ”Spick, spök, stick” av Gunilla Bergström. Du kan också spela musik från kända barnfilmer om spöken och annat, som Casper eller The Nightmare before Christmas, gärna i svenska varianter om du hittar dem. Annars kan du hitta hela spellistor med barnvänlig halloweenmusik på Spotify och YouTube.

Musik för äldre barn

På ett kalas för lite äldre barn kan du ta ut svängarna mer. Musik från kända skräckfilmer som Halloween går hem även om barnen är för unga för att faktiskt ha sett filmerna i fråga, liksom komedier som Ghostbusters. Klassiska låtar som Michael Jacksons ”Thriller” eller Blue Oyster Cults ”Don’t fear the reaper” är alternativ som går att dansa till, och du kan också hålla koll på den nya musik som släpps under dagarna strax före halloween efter passande låtar.

Ljudeffekter och ambient musik

Bakgrundsmusik måste inte vara särskilda låtar, utan kan också bestå av ljudeffekter med skräcktema eller så kallad ambient musik som är instrumental och stämningsframkallande snarare än melodiös. Återigen är det en bra idé att utgå från barnets eller barnens utklädnad, men ljud som alltid passar för ett halloweenparty är vinande vind, knarrande dörrar, rasslande kedjor och hoande ugglor. På internet finns många samlingar av ljudeffekter och ambient musik att hitta. Den här typen av ljud passar bra som bakgrund när barnen äter och under aktiviteter där någon eller alla pratar, till exempel om du eller barnen berättar spökhistorier.