Posted on

Njut av dataspelens soundtrack

Hur viktig skulle du säga att musiken är i spelen du spelar? De bästa spelsoundtracken lägger på ett subtilt sätt en stämning som inte dominerar men som med tiden blir en omistlig del av spelupplevelsen. Om du köper en bärbar gamingdator kommer det därför inte bara vara dess grafiska kapacitet som är optimerad för gaming. Även prestandan för ljud kommer att vara såpass bra att du kan höra minsta lilla detalj i spelens ljudatmosfär.

Bäst ljudupplevelse för gaming får du förstås med ett bra högtalarsystem eller ett par hörlurar. Det finns dock bärbara gamingdatorer med högtalare som är överraskande bra. Om du av någon anledning inte har tillgång till hörlurar eller högtalarsystem är en laptop från Razer ett bra alternativ. Asus datorer ur serien Zephyrus har även de överraskande bra ljudkvalitet i högtalarna.

 

Soundtrack till spel har blivit mer påkostade på senare år

I filmernas värld har soundtrack varit en stor del av filmupplevelsen i mer än 70 år. Under videospelens första 20 år var möjligheterna att skapa ambitiösa soundtrack begränsade. Hårdvaran i en 8- eller 16-bitarskonsol hade helt enkelt inte kapacitet att spela ljud med för hög upplösning. Antalet kanaler var också kraftigt begränsat jämfört med idag. Nintendos 8-bitarskonsol NES hade till exempel fem kanaler för ljud, och var och en av dem var begränsade sett till vad du kunde använda dem till.

Idag finns det inte några sådana gränser. Ett soundtrack till ett spel kan bestå av en komplett symfoniorkester inspelad och uppspelad i högsta ljudkvalitet. Det finns många spel som släppts de senaste 5-10 åren vars soundtrack är värda ett särskilt omnämnande:

  • Persona 5
  • Hotline Miami
  • The Last of Us
  • Nier: Automata
  • Journey

Musik skapar minnen

Ett bra soundtrack har en förmåga att kapsla in en spelupplevelse och binda den till var du befann dig i livet när du spelade just det spelet. Så om du är en spelare som typiskt sett inte tänker så mycket på musiken i spelen du spelar, eller kanske till och med stänger av den: Skaffa en bra gamingdator med ett par utsökta hörlurar och ge lite extra uppmärksamhet till musiken nästa gång du spelar. Jag är säker på att det kommer förhöja din spelupplevelse och öppna upp dörrar i ditt spelande som du dittills kanske inte visste fanns.