Posted on

Världens mest populära symfoni

Femte symfonin av Ludwig van Beethoven, även kallad Ödessymfonin, är ett musikhistoriskt mästerverk. Denna dramatiska och oerhört vackra musik har öppnat intresset för klassisk musik för många som tidigare inte var så intresserade. Varför just denna symfoni blivit en av världens mest spelade verk är kanske det att musiken är full av starka kontraster. Kompositören gav även sin symfoni en handling som beskriver en kamp ”från mörker till ljus” samt den slutliga segern.

 

Det var inte Beethoven som gav namnet ”Ödessymfonin” till sin symfoni. Det var istället Beethovens hjälpreda samt oavlönade sekreterare, författaren Anton Schindler, som hittade på namnet. Anton Schindler var vid Beethovens sida under hans sista åtta levnadsår och skrev senare en biografi över honom. Det var de fyra tonerna i symfonins tema som låg till grund för namnet och enligt Beethoven själv lät dessa toner som ”ödet som knackar på min dörr”.

Soundtracket till sjuttiotalsfilmen ”Saturday Night Fever” (med musik från Bee Gees, Tavares, Kool and the Gang, Yvonne Elliman, David Shire, KC & the Sunshine Band, The Trammps, Ralph McDonald, M.F.S.B) innehåller låten ”A Fifth of Beethoven” från Walter Murphy. Denna låt är en discoversion av Beethovens symfoni nr 5. Detta album är det femte störst säljande soundtracket i världen och låg 1978 som listetta i USA.

I dag kan vi alla åtnjuta musik på våra bärbara enheter såsom Ipad och mobiler. Ett bra tips för dig som behöver en ny Ipad är att köpa en Ipad 5 begagnad hos mResell online. Förutom att du sparar på miljön sparar du även pengar. Hos mResell hittar du ett stort urval av Ipads och många andra Apple-produkter vilka säljs med en garanti på upp till hela 24 månader.

Ludwig van Beethovens symfoni nr 5 skrevs från 1804 till 1808. Denna symfoni uppfördes för första gången 1808 i Wiens ”Theater an der Wien” och fick snabbt ett bra rykte. Stycket har ett inledande tema, en ”vaggande” andrasats och en oerhört pampig final. Den femte symfonins inledning har under hundratals år legat som permanent etta på topplistan av klassisk musik. Beethoven arbetade hårt med sin musik och det tog honom många år att färdigställa sin femte symfoni. Ludvig bar på sina idéer under en lång tid för detta mästerstycke.

Beethoven hade aldrig någon anställning utan erhöll sina pengar från välgörare, mecenater och beställare. Beethoven var inte någon enkel person att ha att göra med utan han var både motsträvig samt misstänksam. Anledning till detta var troligtvis hans uppväxt med en fader som söp och misshandlade honom. Även om hans uppväxt var mycket svår kom hans livs största utmaning senare i livet i och med att hans hörsel började försämras redan i tjugoårsåldern. Trots detta fortsatte Ludwig att dirigera och komponera även efter det att han blivit helt döv. Att förlora hörseln är nog det värsta som kan ske för en kompositör men trots detta kämpade Beethoven vidare med sin musik. Det är starkt rekommenderat att uppleva klassisk musik spelad live av en symfoniorkester. Detta är kanske den mäktigaste musikupplevelsen du någonsin kan få. Klassisk musik åtnjuts bäst spelad live och kommer garanterat att ge dig en oförglömlig musikupplevelse.