Posted on

Kända kompositörer

Två av de mest kända kompositörerna genom tiderna är Beethoven och Mozart. Trots att det finns en lång lista med kompositörer är dessa vanligtvis de två första som kommer upp när man tänker på klassisk musik.

Ludwig van Beethoven

De flesta har hört talas om Beethoven. Även om man inte hört något av hans verk har de flesta åtminstone hört namnet nämnas. Beethoven verkade främst inom den klassicistiska traditionen men även en del inom romantiken. Han har blivit hyllad för att vara en av de mest inflytelserika kompositörerna genom tiderna. I tjugoårsåldern bosatte han sig i Wien där han studerade under Joseph Haydn, en annan känd kompositör, och fick snabbt ett gott rykte. Beethoven mötte dock en del motgångar, bland annat på grund av sin hörsel. Han började förlora den redan som ung och blev till slut döv. Trots detta fortsatte han att komponera musik som tog folket med storm.

Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart var en österrikisk tonsättare, pianist och violinist. Han ansågs vara en av de viktigaste tonsättarna i den wienklassiska stilen. Han är fortfarande ett av de största namnen inom klassisk musik. Under sin musikkarriär skrev han över 600 verk och trots att han jobbade främst som fri konstnär i Wien, var han även anställd av hovkapellet i Salzburg ett flertal gånger. Han var en kompositör som inte endast skrev musik utan var också med och spelade i sina egna konserter.

Mozart hade elva elever i undervisning, men trots detta och allt annat han gjorde drabbades han av en del ekonomiska problem. Framför allt under de sista åren av sitt liv. Han drabbades även av flera sjukdomar och depression. Han gick bort under en influensaepidemi under slutet av 1700-talet.